Aldrig har en vinnarlåt i Eurovisionschlagerfinalen dominerat Europas topplistor som Loreen. Så stod det i tidningarna direkt i veckan efter Loreens vinst i Baku. Men varför är då Loreen på turné till de svenska småstädernas festivaler? Hur tänker skivbolaget? Tänker det överhuvudtaget?
Det talas vitt och brett om svensk musikexport. Men har bolagen så mycket bättre kunskap än förr? Stikkan Andersson, ABBAs manager, var folkskollärare, låtskrivare och en eldsjäl. Han hade inte läst några masterkurser i marknadsföring. Men när ABBA vann i Brighton 1974 var allt förberett för lansering i Europa och under månaderna närmast efter segern åkte gruppen runt på intervjuer och spelningar i Europa. Vad gör Loreen? Dagarna närmast efter segern var hon i London och Paris på intervjuer. För några dagar sedan startade hennes turné, men i Sverige. På schemat står Orsa, Kiruna, Motala, Enköping, Trollhättan, Eksjö. Inget ont om dessa städer, men några världsmetropoler är de inte. I stället för att låta Loreen ägna sig åt att spela in sitt första album får hon kajka landet runt. Enligt recensionerna att döma är det inget vidare och insatsen begränsas till fem låtar. Hur tänkte skivbolaget?Varför är man inte mer rädd om sin nya stjärna? Se till att hon får rätt material, rätt omgivning att uppträda i och lägg två strån i kors för att hon verkligen ska få en internationell karriär. Är det för att det stora utländska skivbolaget redan har tillräckligt många stjärnor för att det ska orka engagera sig i ytterligare en?
Krävs det en ny Stikkan, en engagerad, men ovan, eldsjäl för att få fart på det hela? Hade ABBA överhuvudtaget om de hade måst förlita sig på dagens skivbolag kunnat bli stora utan Stikkan Anderssons insats? Internet, Facebook, Twitter, Spotify och Itunes till trots, känns det inte som en risk att Loreens talang och seger slarvas bort?
Jakobina