söndag 16 december 2012

Slakt av de heliga korna?

Det finns två stora skillnader mellan västvärlden och länderna i öst - det gäller den grundläggande synen på historien, på utvecklingen.

I västvärlden talar vi hela tiden om utveckling, att allt gått framåt. De som påstår att det var bättre förr anses vara nostalgiska bakåtsträvare. Det är nu och framtiden som gäller. Den kunskap som vi har nu ska lösa alla våra problem och i framtiden kommer vi att veta ännu bättre. Leva  ännu bättre. Leva ännu längre.
I Kina har man en annan syn. Där ser man livet i cirklar. Det är ingen oavbruten utvecklingskurva som pekar framåt, uppåt.

I västvärlden har vi haft utvecklingen som ett positivt mantra. Aldrig har vi levt så länge, haft det så bra, aldrig har så många fått så hög utbildning, varit så hälsomedvetna. De avskräckande reportagen om vår äldrevård och de överfulla daghemmen har mer handlat om hur samhällets politiska löften/åtaganden inte uppfylls. Det har varit traditionella granskande reportage. Så börjar så den ena helsidan efter den andra publiceras av DN:s vetenskapsreporter Karin Bojs. Artiklarna tar hål på flera av vår tids heliga kor.

Det har handlat om sanningen att om alla tränar kommer de få bättre hälsa/kondition. Det visar sig inte vara sant. För en del kan träning vara negativ, för många blir det inte några betydande framsteg och sedan finns det en del som påtagligt förbättrar sin kondition. Sanningen är att sanningen är mer nyanserad.

Sanningen om att vi lever längre visar sig också vara en sanning med modifikationer. Vi lever kanske längre på pappret, men de extra åren är sjukdomsår och nu är det många nya typer av sjukdomar som kommer.
Sedan kom nyligen ytterligare en undersökning som visar att Sverige backat när det gäller kunskaperna i skolan. Så även om vi har fler som på pappret har utbildning är innehållet ihåligt.

Tron på den positiva utvecklingen på alla områden har blivit vår tids heliga kor. Så heliga att folk är så vana vid att se dem och att ta hänsyn till dem att risken är stor att de får fortsätta leva länge till. Vad säger det inte om vår moderna, välutbildade tid? Att vi inte bara har heliga kor ,utan att vi också beter oss även som strutsar och sticker huvudet i sanden? Det sista talesättet är för övrigt en skröna byggd på okunskap om strutsars beteende.                                                              
                                                                                                                                     Jakobina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar